Zkušenosti s testem Harmony

Tiskové zprávy
pondělí 20.10.2014 |Mgr. Simona Součková |Archiv novinek

„Nestačila mi 90 procentní úspěšnost prvotrimestrálního screeningu a obávala jsem se odběru plodové vody,“ říká Dana Kallerová.

„Nestačila mi 90 procentní úspěšnost prvotrimestrálního screeningu a obávala jsem se odběru plodové vody,“ říká Dana Kallerová.

V třiceti šesti letech jsem poprvé otěhotněla a o komplikacích, které mohou během těhotenství nastat (ať už se jedná o mne nebo miminko) jsem věděla logicky méně než teď, když jsem těhotná podruhé.

Nějaké informace o vrozených vadách jsem měla a podle tehdejších možností jsem se snažila získat jistotu, že právě moje mimiko je zdravé. Absolvovala jsem tedy prvotrimestální screening, kde jsem dozvěděla, že na 90 procent je všechno v pořádku. Samozřejmě jsem chtěla mít 100 procentní jistotu, ale bála jsem se jít na odběr plodové vody z důvodu možného vyvolání potratu. Takže tenkrát zůstalo pouze u toho screeningu.

Teď jsem těhotná podruhé a dozvěděla jsem se o možnosti mít onu téměř 100 procentní jistotu a nemuset přitom na odběr plodové vody. Neváhala jsem, a i když to nebylo zadarmo, jsem ráda, že jsem to udělala.

Výsledky nové metody, kdy pro zpracování výsledků stačil odběr mé krve, jsem dostala už za 14 dní. Dva týdny jsou málo na to, že se vzorek odesílá na rozbor do Spojených států. Když mi pak paní doktorka Kyselová volala a první co řekla, bylo, že výsledky testu Harmony jsou v pořádku, tak to byl super pocit.​