Lékařka Melanie Ševčíková zasvětila svůj profesní život genetice

Tiskové zprávy
středa 24.02.2016 |Správce stránek |Archiv novinek

Nestorka genetiky na severní Moravě MUDr. Melanie Ševčíková se stala čestnou členkou ve Společnosti lékařské genetiky a genomiky České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Nestorka genetiky na severní Moravě MUDr. Melanie Ševčíková se stala čestnou členkou ve Společnosti lékařské genetiky a genomiky České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Toto ocenění získala za významný vědecký přínos v oboru genetika. Svými poznatky přispěla k rozlišení několika vzácných syndromů. V 80. letech prováděla se spolupracovníky rozsáhlý výzkum, kdy se vyšetřovaly děti žen závislých na alkoholu a významně se tak rozšířilo spektrum příznaků alkoholového syndromu. Rovněž se podílela na výzkumu zevních vlivů při vzniku rozštěpů dutiny ústní.

MUDr. Ševčíková složila jako jedna z prvních lékařek u nás atestaci z lékařské genetiky. Do roku 1989 měla rovněž funkci krajského odborníka pro Severomoravský kraj. Po odchodu do důchodu v roce 1991 začala ihned pracovat jako obvodní pediatr v Palkovicích na Frýdeckomístecku, ale současně také v Centru lékařské genetiky na poliklinice ve Frýdku – Místku, kde působila do roku 2014. V posledních letech ještě pracuje na částečný úvazek jako lékařka v Beskydském dětském sanatoriu v Metylovicích.

Doktorka Melanie Ševčíková je absolventkou lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Po promoci v roce 1959 nastoupila na dětské oddělení a po atestaci z pediatrie pracovala jako obvodní dětská lékařka v Ostravě. Už tehdy měla velký zájem o genetiku a v rámci své pediatrické praxe začala vyšetřovat děti s vadami nebo genetickými nemocemi (ve spolupráci s tehdejšími genetickými pracovišti v Praze a v Olomouci). V roce 1977 byla vyzvána, aby založila oddělení lékařské genetiky v tehdejší Krajské nemocnici v Ostravě.

MUDr. Ševčíková má mimořádný organizační talent, ale je hlavně celou kariéru vysoce odborně erudována. Podílela se svými příspěvky na několika publikacích, například na atlasu Diagnostika syndromů a malformací (hlavní autor Jan Žižka). Spolu s prof. Seemanovou, Dr.Sc. je spoluobjevitelkou Nijmegen breakage syndromu a přispěla svými poznatky ke klinické diferenciaci několika dalších vzácných syndromů. V 80. letech prováděla se svými spolupracovníky rozsáhlý výzkum v rámci projektu Bio-psycho-sociální zdraví, kdy se vyšetřovaly děti žen závislých na alkoholu a významně se tak rozšířilo spektrum příznaků fetálního alkoholového syndromu. Rovněž se podílela na výzkumu zevních vlivů při vzniku rozštěpů dutiny ústní.

Centrum lékařské genetiky ve Frýdku-Místku poskytuje komplexní poradenství týkající se dědičných chorob pacientům nejen zdejší spádové oblasti, ale celého Moravskoslezského kraje. „Stanovení rodinné anamnézy na základě vyhodnocení rodokmenu je velmi důležité. Dobrá analýza usnadňuje nejen přesnější vyhodnocení a určení diagnózy, ale i vyloučení dědičnost chorob,“ uvedla nestorka genetiky na severní Moravě, dětská lékařka Melanie Ševčíková. Centrum lékařské genetiky zajišťuje také péči nastávajícím maminkám, které chtějí zjistit, zda jejich miminko nebude mít genetickou vadu.

Kontakt:
info@genetikafm.cz, 558 900 315.